https://www.traditionrolex.com/50https://www.traditionrolex.com/50https://www.traditionrolex.com/50 Blog | Fermentační tanky, cylindricko kónické tanky, myčky KEG sudů, plničky pivních láhví, nerezové pivní ležácké tanky https://www.traditionrolex.com/50  

Vyrábíme tlakové i beztlakové nerezové tanky pro pivovarnický, potravinářský, farmaceutický a chemický průmysl. Naší hlavní výrobní činností jsou návrhy a výroba technologických celků pivovaru, produkujeme nerezové pivní tanky, CIP stanice, ležácké tanky, varny a technologie na výrobu piva.

fermentační tanky, cylindricko kónické tanky, pivovary, myčky KEG sudů, plničky pivních láhví, nerezové tanky, pivní tanky, ležácké tanky, CIP stanice, nerezový parní vyvíječ

https://www.traditionrolex.com/50

Senzorické kontroly piva

03. 12. 2021

Asi se shodneme na tom, že pro nezasvěceného smrtelníka je vaření piva tak trochu alchymie. Složitý proces, jehož výsledkem je lahodný zlatý mok. Ačkoliv každý má chuťové preference trochu jiné 

senzorické kontroly pivaa široká paleta různých pivních druhů dokáže uspokojit i ten nejmlsnější jazýček, tak existují i určitě chutě, nebo chcete-li spíše pachutě, které by v pivu rozhodně být neměly.


Jak by pivo mělo, nebo spíše nemělo chutnat se učí na specializovaných školách a samozřejmě také sládci předávají své dlouholeté zkušenosti svým následovníkům. S prudkým rozvojem craftových pivovarů a homebrewingu (tedy domácího vaření piva v malých objemech) však vyvstala touha poloamatérských a amatérských hobby brewerů také ladit chuť svého piva k dokonalosti. Naplnění této ideje jde samozřejmě ruku v ruce s tím, že by měli umět poznat, jak pivo chutnat nemá a dle jednotlivých typů pachutí či lépe řečeno chuťových vad v pivu poznat, kde je konkrétně problém a také jak jej lze napravit, nebo se tomuto problému při další várce úplně vyvarovat. Vad, které se v pivě mohou vyskytnout je celá řada počínaje pachutí dezinfekce, přes oxidázu až po máslovou pachuť, anebo dokonce odporný odér nápadně připomínající zpocené ponožky.


Jako ideální se jeví nápad tyto vady piva nasimulovat a předem se tak připravit na nesnáze, jež by mohly během jednotlivých fází vaření piva nastat. V tomto ohledu jsou perfektním nástrojem takzvané „Senzorické sady“. Senzorická sada, jakou vyrábí například společnost Snifair je v podstatě soubor lahviček, které obsahují tekutinu, která po správném dávkování dá pivu chuťová a aromatická specifika, jež jsou typická pro určitou vadu piva, a tak lze nejen trénovat nanečisto, školit personál hospod, barů a restaurací, ale třeba to může být také dobrým zdrojem zábavy a zpestřením například pivních degustací. Ve Snifair slibují, že po použití jejich sad se senzorické schopnosti zlepší úplně každému.


A jaké že jsou ty nejčastější vady piva vznikající při vaření? Tak například, když v pivu cítím máslo, tak je nutné prodloužit dobu ležení piva ve sklepě. Když v pivu vnímáme ostrou pachuť dezinfekce, pak je potřeba prodloužit dobu oplachu pivovarnického zařízení a propriet a nebo se zaměřit na zdroj pitné vody. A co znamená již výše zmíněný odér zpocených ponožek? Nic jiného, než-li špatně skladovaný chmel. Když už jsou vaše smysly zostřeny na vyšší level, pak lze jednotlivé vady i kombinovat. I u pivovarnictví, byť amatérského, platí, že vždycky je prostor pro zlepšení.

Inox processing Svoboda s.r.o. producer of Fermentation tanks for the brewing.

Inox processing Svoboda s.r.o. producer of Cylindrical conical tanks for the brewing.



https://www.traditionrolex.com/50