https://www.traditionrolex.com/50https://www.traditionrolex.com/50https://www.traditionrolex.com/50 Blog | Fermentační tanky, cylindricko kónické tanky, myčky KEG sudů, plničky pivních láhví, nerezové pivní ležácké tanky https://www.traditionrolex.com/50  

Vyrábíme tlakové i beztlakové nerezové tanky pro pivovarnický, potravinářský, farmaceutický a chemický průmysl. Naší hlavní výrobní činností jsou návrhy a výroba technologických celků pivovaru, produkujeme nerezové pivní tanky, CIP stanice, ležácké tanky, varny a technologie na výrobu piva.

fermentační tanky, cylindricko kónické tanky, pivovary, myčky KEG sudů, plničky pivních láhví, nerezové tanky, pivní tanky, ležácké tanky, CIP stanice, nerezový parní vyvíječ

https://www.traditionrolex.com/50

Zelené pivo

01. 04. 2019

„Pivo je důkazem toho, že nás Bůh miluje a chce, abychom byli šťastni.“ (Benjamin Franklin)

Pivo je velmi starobylý a ušlechtilý nápoj a historie jeho výroby sahá až do starověké Sumerské říše.

zelené pivo inox svobodaTehdejší piva se od těch současných samozřejmě značně lišila. A cesta k pivům současných typů pak byla ještě velmi dlouhá.


Teorie praví, že pivo je hořký alkoholický nápoj, vyráběný ze sladu, vody a obvykle (i když ne nutně) také z chmele. Dnešní dobu můžeme bez nadsázky označit jako pivní renesanci. Množství  různých typů piv a značek a v neposlední řadě také množství minipivovarů, kočovných a craftových pivovarů, je skutečně nepřeberné a je rozhodně z čeho vybírat. Jedním ze speciálních druhů, je také u nás čím díl více oblíbené zelené pivo nabízené na pašijový Zelený čtvrtek. Některé pivovary jej připravují také speciálně pro podávání na den svatého Patrika. Toto pivo má svou barvou kromě připomenutí křesťanských svátků také evokovat nadcházející jaro.


Tradice pití zeleného piva na Zelený čtvrtek u nás není nikterak dlouhá, započala v roce 2006 v Brně a první zelené pivo začal vařit právě pivovar Starobrno. Zelené pivo od pivovaru Starobrno se vaří obvykle na dva rmuty (rmutování je působení sladových enzymů hlavně na škrob a bílkoviny obsažené ve sladu a jejich rozklad na zkvasitelné  cukry) a spodní kvašení trvá 8 dní. Co se týká původu zelené barvy piva, tak poctivější pivovary barví svá piva výtažky z bylin a to zejména z kopřivy, dochází však i k barvení pomocí tzv.: Brilantní modří, což je syntetické barvivo, získávané z uhelného dehtu,  jehož zdravotní dopady jsou při nejmenším diskutabilní.


Mezi další pivovary které u nás vyrábějí zelené pivo, ať už na Zelený čtvrtek, anebo na svatého Patrika patří: Pivovar Litovel se svým zeleným speciálem Patrik 11⁰, Podklášterní Pivovar Třebíč a jeho  Zelená Karkulka, Strakonický pivovar Dudák se svým Zeleným speciálem, ale také například pivovar Jihlava a minipivovar Purkmistr.


Zelené pivo a to zejména tedy na svátek svatého Patrika se pije i jinde ve světě, obvykle se však připravuje ze světlého piva a zeleného potravinářského barviva, jež si smíchá buď přímo konzument, anebo mu nápoj takto připraví výčepní.



https://www.traditionrolex.com/50