https://www.traditionrolex.com/50https://www.traditionrolex.com/50https://www.traditionrolex.com/50 Blog | Fermentační tanky, cylindricko kónické tanky, myčky KEG sudů, plničky pivních láhví, nerezové pivní ležácké tanky https://www.traditionrolex.com/50  

Vyrábíme tlakové i beztlakové nerezové tanky pro pivovarnický, potravinářský, farmaceutický a chemický průmysl. Naší hlavní výrobní činností jsou návrhy a výroba technologických celků pivovaru, produkujeme nerezové pivní tanky, CIP stanice, ležácké tanky, varny a technologie na výrobu piva.

fermentační tanky, cylindricko kónické tanky, pivovary, myčky KEG sudů, plničky pivních láhví, nerezové tanky, pivní tanky, ležácké tanky, CIP stanice, nerezový parní vyvíječ

https://www.traditionrolex.com/50

Pivní obaly

14. 02. 2020
Pivo, jakožto nápoj se specifickými vlastnostmi by mělo být také odpovídajícím způsobem zabaleno, přičemž na chuť piva a celkový požitek z pití piva má obal nezanedbatelný vliv. Ještě relativně nedávno

pivní obaly inox svobodase pivo prodávalo v obchodní síti pouze ve vratných skleněných lahvích. Nicméně dnes máme obalů více druhů, každý z nich má své klady i zápory a také každý z nich má mezi producenty, ale také i mezi samotnými pivaři své zastánce i odpůrce. Každý druh obalu musí samozřejmě splňovat požadavky pro styk s potravinami (zdravotní nezávadnost) a také musí poskytovat dostatečnou ochranu před vnějšími vlivy, aby byla zachována jakost obsahu. My si zde trochu přiblížíme 3 druhy obalů a to skleněnou lahev, plechovku a PET lahev. 

Skleněná lahev

Vratný skleněný obal - lahev, popřípadě nevratná varianta, je stále tím nejpoužívanějším obalem pro pivo. Pro mnoho pivařů se pivo ve skle, lidově zvaný lahváč, něco jako svatý grál a stále na něj nedají dopustit. Skleněné lahve, tedy ty vratné, jsou poměrně šetrné k životnímu prostředí, neboť jdou použít vícekrát (obvykle 8 – 12 cyklů použití) a sklo se celkově dobře recykluje. Plnit pivo do vratných lahví si však mohou dovolit spíše větší pivovary, vzhledem k tomu, že je celý systém popěrně značně náročný na logistiku a skladovací a výrobní prostory. Sklo je materiál bez chuti či zápachu, používá se hnědě nebo zeleně zabarvené, přičemž účelem je snížit propustnost světla, které degraduje kvalitu piva. Hnědá lahev údajně pohltí až 99% světla. Lahve se uzavírají vzduchotěsnou kovovou „korunkovou“ zátkou, která může mít různé průměry, nejčastěji však 26 mm s 21 vroubky, ale dnes se již vyrábějí i s větším průměrem 29 mm, materiálem však stále zůstává pozinkovaný plech.  Zejména u některých pivních speciálů se setkáváme také s patentním uzávěrem, který je znovu uzavíratelný a nejčastěji se přepravují v plastových přepravkách tzv. „basách“ po 20 kusech.

Hliníková plechovka

Pivo v aluminiové plechovce je mnohými pivaři neprávem zavrhováno s tvrzením, že se díky tomuto obalu jedná o pivo nižší kvality. Není to však samozřejmě pravda.  Do plechovek se pivo začalo plnit roku 1935 v USA a Evropa brzy následovala, a ačkoliv plechovka dost možná nikdy nedosáhne takové obliby u nás, jako například v USA, tak má své nesporné výhody a klady. Oproti 350g které váží průměrná půllitrová pivní lahev, tak hliníková plechovka oproti tomu váží pouhých cca 80g a navíc hliník je také v podstatě nekonečně recyklovatelný. Další obrovskou výhodou je také to, že pivo v plechovce lze daleko rychleji vychladit a navíc plechovka také nepropustí vůbec žádné světlo. Někdo tvrdí, že mu vadí „kovová chuť“ při styku úst s plechovkou, což se samozřejmě dá řešit přelitím do sklenice, nicméně je to spíš individuální a pocitová záležitost.

PET lahev

PET lahve se pro balení piva začaly používat relativně nedávno. Jsou doménou spíše levnějších „lidových piv“ a skýtají zejména objemy 1,5 a 2 litry. Použití plastových lahví se díky jejich ekologickému dopadu jeví jako anachronismus, avšak jejich obliba stoupá a to zejména ve východní Evropě. Nejspíš sice nehrozí, že by úplně vytlačily skleněné lahve, či plechovky, nejspíše také proto, že PET lahev svojí estetikou poněkud degraduje celkový dojem z kvality výrobku. Jsou však lehké a ve velkých objemech budou stále v oblibě zejména v létě při různých piknicích, grilováních a cestách na chaty.

Party KEG soudky 

Máte párty, oslavu, či jen „obyčejné“ posezení s přáteli v soukromí, dali byste si čepované pivo, ale nemáte možnost si zařídit bečku, chlazení a výčepní zařízení? V tom případě je party KEG soudek ideální řešení. V podstatě se jedná o menší kovový soudek nejčastěji o objemech 5 a 10 litrů s kohoutem k čepování, přičemž vychlazení pohodlně obstará větší lednice, vodní lázeň, anebo chladný sklep. Elegantní, pohodlné a čím dál tím oblíbenější mezi pivaři i těmi co si pivko vychutnají jen příležitostně.

Bezpochyby se všichni shodneme, že pivo je nejlepší perfektně načepováno od dobrého hospodského v naší oblíbené hospůdce a vychutnáváno v kruhu přátel, ale pokud nemáme tuto možnost, tak stále existuje dost možností, jak si lahodný zlatavý mok dopřát.



https://www.traditionrolex.com/50