https://www.traditionrolex.com/50https://www.traditionrolex.com/50https://www.traditionrolex.com/50 Blog | Fermentační tanky, cylindricko kónické tanky, myčky KEG sudů, plničky pivních láhví, nerezové pivní ležácké tanky https://www.traditionrolex.com/50  

Vyrábíme tlakové i beztlakové nerezové tanky pro pivovarnický, potravinářský, farmaceutický a chemický průmysl. Naší hlavní výrobní činností jsou návrhy a výroba technologických celků pivovaru, produkujeme nerezové pivní tanky, CIP stanice, ležácké tanky, varny a technologie na výrobu piva.

fermentační tanky, cylindricko kónické tanky, pivovary, myčky KEG sudů, plničky pivních láhví, nerezové tanky, pivní tanky, ležácké tanky, CIP stanice, nerezový parní vyvíječ

https://www.traditionrolex.com/50

Pivní zajímavosti

16. 10. 2020

Jako i v jiných odvětvích, tak také ve světě piva můžeme narazit na rozličné specialitky a zajímavosti, které mnohé dokážou překvapit. Tady jsou tři z nich, o nichž jste možná neměli vůbec ani tušení:

pivní zajímavostiNejsilnější pivo na světě: zapomeňte na nudné a nerozmanité ležáky, nejsilnější pivo na světě má „volume“ 55% alkoholu, jmenuje se „The End of History“ a vyráběl ho skotský pivovar BrewDog. Lahví, jež byly uloženy ve vypreparovaných tělech veverek a hranostajů se vyrobilo pouze 11 kusů (již jsou všechny rozebrány) a fajnšmekři a sběratelé museli sáhnout skutečně hluboko do kapsy, neboť lahev se prodávala za 20 000 dolarů.


Nejstarší dosud fungující pivovar na světě: pivovar Weihenstephan ležící poblíž bavorského Freisingu je právě oním pivovarem, jenž je považován za nejstarší na světě. Tento pivovar vznikl při stejnojmenném klášteře a pravděpodobně se zde začalo vařit pivo již v 8. století, nicméně až roku 1040 dostali mniši oficiální povolení na produkci i prodej piva. Počátkem 19. století se tento pivovar stal oficiálním dodavatelem piva na bavorský dvůr a od roku 1921 patří pod kontrolu spolkové země Bavorsko.


Nejzvláštnější pivní přísady: známé pořekadlo říká, že fantazii se meze nekladou a zjevně to platí i při výrobě piva, protože sládci, zejména některých řemeslných pivovarů se dovedou doslova vyřádit při vymýšlení specifických chutí pro svá piva. Například pivní styl Oyster Stout, který vyrábí mimo jiné pod názvem „Pearl Necklace“ i pivovar z amerického Marylandu, Flying Dog, má v sobě, jak již název napovídá výtažek z ústřic, který mu prý dává velmi charakteristické lehce slané aroma v doznívání chuti. To se týká speciálních stoutů, tak je třeba zmínit také Milk Stout, která má v sobě obsaženou laktózu, tedy mléčný cukr. Tuto přísadu používá často třeba Australský pivovar ze Sydney Moo Brew, ale některé craftové pivovary přidávají krom laktózy také kandované ovoce, burákové máslo či vanilku. Prastarou ingrediencí při výrobě piva je takzvaný „Gruit“. Dnes se tak všeobecně označují piva, která se vaří bez použití chmele, ale jinak to původně označuje speciální směs koření a bylin, užívanou ve středověku, ještě, než se rozšířil chmel. Často se používal pelyněk, jalovec, levandule, řebříček, ale také třeba hlavně ve Skotsku oblíbený vřes. V Evropě v současnosti existuje pouze jediný pivovar, který se na tento segment specializuje, a to pivovar Gruut v Belgickém Gentu.



https://www.traditionrolex.com/50