https://www.traditionrolex.com/50https://www.traditionrolex.com/50https://www.traditionrolex.com/50 Blog | Fermentační tanky, cylindricko kónické tanky, myčky KEG sudů, plničky pivních láhví, nerezové pivní ležácké tanky https://www.traditionrolex.com/50  

Vyrábíme tlakové i beztlakové nerezové tanky pro pivovarnický, potravinářský, farmaceutický a chemický průmysl. Naší hlavní výrobní činností jsou návrhy a výroba technologických celků pivovaru, produkujeme nerezové pivní tanky, CIP stanice, ležácké tanky, varny a technologie na výrobu piva.

fermentační tanky, cylindricko kónické tanky, pivovary, myčky KEG sudů, plničky pivních láhví, nerezové tanky, pivní tanky, ležácké tanky, CIP stanice, nerezový parní vyvíječ

https://www.traditionrolex.com/50

Homebrewing - uvař si pivo

09. 10. 2020

Společně s rozmachem craftových minipivovarů, můžeme pozorovat ve světě i u nás velmi utěšený rozvoj také ve vaření piva v domácích podmínkách tzv. homebrewing.  Homebrewing je výraz

Homebrewing aneb uvař si pivo sámpocházející z angličtiny a vznikl ze slov home (domov) a brewing (vařit). Ve světě má tento pojem ještě poněkud širší význam než u nás, neboť zahrnuje také například výrobu cidru a dalších, nejen alkoholických nápojů. Probíhá zpravidla v domácích podmínkách, pro nekomerční účely a českou legislativou stanovený zákonný limit (jež nepodléhá spotřební dani) je nově od roku 2020 stanoven na 2000 litrů ročně na domácnost (bez ohledu na počet dospělých osob v ní se vyskytujících). V neposlední řadě je potřeba zmínit, že se jedná o parádní koníček a vášeň.

Existují v podstatě tři základní způsoby, jimiž si můžeme pivo vyrobit doma:

  • využijeme suroviny, jež je nutno ručně zpracovat (klasická receptura za využití sladu, chmele a kvasnic) výrobní proces je časově náročný.
  • využití polotovarů, přesněji řečeno mladinových koncentrátů – dehydrované mladiny. Tento proces je nejjednodušší a vhodný rovněž i pro úplné začátečníky, ale výsledná chuť piva je primárně dána typem koncentrátu.
  • s využitím sladových výtažků, což je defacto dehydrovaná sladina (odpadá tím pádem šrotování, rmutování, scezovaní; kvašení atd.). Tento způsob výroby lze kombinovat i s výrobou ze surovin a můžeme tak pivu dodat do jisté míry i svůj osobitý charakter.

 

Postup domácího vaření piva je vlastně totožný s průmyslovým postupem (jenž jsme blíže představovali v některém z minulých příspěvků) s rozdílem v těch krocích, ve kterých použijeme již předem předpřipravené polotovary, což samozřejmě závisí jen na nás a našich schopnostech, či odvaze experimentovat.

Na internetu anebo v dostupné literatuře najdete přehršel amatérských či profi návodů na vaření všech možných druhů piv a důležité tipy do začátku. Pro co nejefektivnější a bezproblémové vaření piva je samozřejmě také záhodno nakoupit, pokud možno kvalitní vybavení a příslušenství. Naštěstí máme nyní již i u nás na výběr z rozličných druhů pivovarnických pomůcek, jež jsou k zakoupení na e-shopech či také ve specializovaných kamenných prodejnách.

Neváhejte tedy a pusťte se do toho! Domácí vaření piva nikdy nebylo jednodušší.



https://www.traditionrolex.com/50